Uit recentelijk onderzoek is het bewezen dat muziek/entertainment kan helpen om de patiënt uit zijn/haar isolement te halen , en voor tijdelijk langdurige patiënten het genezingsproces kan versnellen. Uit persoonlijke ervaring kunnen we zeggen dat muziek iedereen kan helpen in mooie en zware tijden, dus muziek als medicijn.

Iedereen wil graag wat bijzonders meemaken, maar als  je ziek bent wil je eigenlijk alleen maar ‘normaal’ zijn.

Door ziekte of een beperking kan je wereld erg klein worden. Normale dingen, zoals een even op visite gaan of een dagje uit worden dan vrijwel onmogelijk. Wie ziek is of een handicap heeft, wil net als anderen, kunnen deelnemen aan het sociale leven en gezien worden als een volwaardig mens. Als hiervoor beperkingen ontstaan, omdat uitgaan zonder hulpmiddelen onmogelijk is, loopt de patiënt het risico in een isolement te belanden.

Mensen die langdurig bedlegerig zijn hebben niet alleen te kampen met beperkte mogelijkheden, maar voelen zich vaak ook schuldig dat ze bij alles wat ze doen willen een beroep op familie of vrienden moeten doen. Ze willen anderen niet tot last zijn en voelen zich tegelijkertijd buitengesloten en machteloos. Als deze situatie lang duurt kan dit uiteindelijk leiden tot een depressie.

Een keer een dagje uit gaan met familie of vrienden kan enorm helpen om de cirkel te doorbreken. Het is een manier om even weer ‘normaal’ te zijn, een moment om naar uit te kijken en iets om over te vertellen.
Voor de omgeving is het fijn dat de zorg even uit handen gegeven kan worden. Kortom: een prachtig en waardevol initiatief.

Gerdien Tenkink MSc Psycholoog